Досега съм чела, че ако умножиш кучешка (или котешка) възраст по седем, ще получиш еквивалент на човешката възраст. Е, не е нужно математически гений, за да осъзнаеш човек колко погрешно е това. Кучетата стават пълноценни на едногодишна възраст, но превърнато в човешки години това са седем години, а седем годишните човешки същества са деца. А кучетата, които живеят до 16 или 17 години излиза че са на 120 години!

Това не звучи правдиво

Е, за щастие, куп биолози са решили да стигнат до дъното на това и разгледали ДНК последователностите, за да определят възрастовата крива на кучетата в сравнение с хората. Оказва се, че кривата е логаритмична, което има смисъл. Първата година от живота на кучето произвежда много повече промени и развитие от последните пет или десет.

Ако сте любопитни, истинското уравнение за преобразуване на кучешките години в човешки години е формула с естествен логаритъм:

Ln (възраст на кучето) x 16 + 31 = човешки години.

в общи линии до края на първата година на кучето те са еквивалент на човек на 31 години. До четиригодишна възраст те са като на 49-годишна възраст. На шест години кучетата са като 60-годишни. До десет са като 68-годишен човек. До 12-годишна възраст стареенето им се забавя, за да бъде еквивалент на човек в средата на 70-те. На 17 години куче съответства на 77 годишен човек.

 

С.П.А.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *