Днес в деня на шоколада се сетих за посещениетона Рибарският бастион представляващ тераса със седем кули, разположена на Дворцовия хълм в Буда, на западния бряг на Дунав в Будапеща.

По-точно за музея на марципана, който е великолепен! Работилниците и знанията на две велики фигури в историята на унгарската сладкарска промишленост – Матяш Шамос и Кароли Сабо – са обединени тук, в Сентендре, където е бил техният общ магазин.

Сещам се, че ние също сме имали виртуози на шоколада, къде е музея, къде е спомена, къде е нашата почит?

Бастионът е проектиран и построен в периода от 1895 до 1902 г. от Фригис Шулек. През 1947 – 1948 г. синът му Янос Шулек възстановява разрушенията, причинени по време на Втората световна война.

Бастионът е изпълнен в неоготически и неоромански стил. Седемте кули символизират седемте маджарски (унгарски) племена, заселили се на Карпатския басейн през 896 г.

Името на бастиона пък идва от Средновековието, когато група рибари защитили и опазили зданието.

Гледката от върха е наистина изумителна. Може да се види Дунава, острова Маргарет,източната част на града – Пеща, и хълма Гелерт. В бастиона се намира и статуята на Стефан I Унгарски, който е възседнал кон – първият унгарски крал. Върху пиедестала, на който е поставена статуята, са изобразени епизоди от живота на краля.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *